Wednesday, March 17, 2010

Sempena 10 Tahun Hak Rakyat Dicabuli : Kembalikan Royalti Minyak Kepada Rakyat Terengganu !

Sempena 10 tahun penafian hak rakyat Terengganu menerusi kerajaan negeri untuk mendapat nilai 5% setahun royalti minyak sejak kali terakhir penerimaan pada bulan Mac 2000 daripada PETRONAS, Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM) Negeri Terengganu mendesak agar Perdana Menteri mengembalikan semua royalti minyak sebagaimana yang termeterai di dalam Akta Pembangunan Petroleum 1974. Ini diperkukuhkan dengan kenyataan mantan Pengerusi Petronas yang bertanggungjawab bersama merangka akta di atas iaitu Tengku Razaleigh Hamzah pada 22 Februari 2010 yang lalu tentang hak kerajaan negeri yang sangat jelas diperuntukkan di dalam akta ini ini di hadapan puluhan ribu rakyat di Kota Bharu.

Kerajaan Terengganu adalah menjadi sebuah negeri pengeluar minyak yang terbesar di negara ini. Menerusi perjanjian yang dimeterai pada tahun 1974 di bawah Akta Pembangunan Petroleum (Petroleum Development Act 1974), PETRONAS perlu membayar bayaran royalti minyak atau bayaran tunai sebanyak 5% dari hasil keluaran minyak setiap tahun kepada kerajaan negeri.

Terenganu boleh dikategorikan sebagai negeri yang mempunyai bajet yang terbesar di Semenanjung Malaysia. Ia menerima lebih dari RM1 billion setiap tahun daripada kerajaan pusat dalam bentuk royalti minyak terutama sekali di ketika harga minyak naik mendadak sebelum krisis ekonomi dunia pada tahun 2008. Sebagai contoh dalam Bajet 2010, bajet negeri ialah RM1.8 billion dan RM1.5 billion adalah daripada penerimaan bukan hasil (non-revenue income) yang merupakan sumbangan terbesarnya daripada hasil royalti minyak. Kerajaan Negeri Terengganu telah mula menerima bayaran royalti minyak ini sejak tahun 1978 sehinggalah Mac 2000 apabila Petronas atas arahan kerajaan Pusat berhenti membuat bayaran tunai ini terus kepada kerajaan Negeri.

Untuk melihat sejauh mana besarnya bajet ini, kita boleh ambil contoh Kerajaan Negeri Selangor. Bajet negeri tersebut ialah RM1.5 billion sedangkan rakyat negeri Selangor ialah lebih kurang lima kali ganda jumlah rakyat negeri Terengganu yang dianggarkan sekitar 1 juta orang. Bajet negeri Pulau Pinang pula sekitar RM300 juta. Negeri Selangor ialah negeri yang paling maju di Malaysia tetapi Terengganu pula antara negeri yang mempunyai tahap kemiskinan yang tertinggi di Malaysia. Merujuk kepada ucapan-ucapan Bajet negeri sebelum ini, dalam tahun 2004, kadar kemiskinan ialah 10.6% - jauh daripada purata nasional 5.1%.

baca artikel penuh...di sini.

0 komen:

Related Posts with Thumbnails

YB ADUN Sura Untuk Semua

 

Arkib Laman

Blog YB ADUN Sura © 2008 | Ripped by SamarQondy | Coordinated by Team IT DUN Sura