Wednesday, September 22, 2010

PBT Terengganu tidak kompeten

Sudah dua tahun lebih, Dato’ Ahmad Said menjadi Menteri Besar Terengganu dengan slogan ‘Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’.

Dalam tempoh itu juga, rakyat melihat masalah ‘remeh temeh’ birokrasi Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) tidak berkesudahan.

Di Besut, dua projek pihak berkuasa tempatan yang bermasalah ialah projek pembinaan Jerteh Souq yang berharga hampir RM70 juta dan projek pembinaan Medan Selera Majlis Daerah Besut berharga RM1 juta.

Walaupun ada pihak yang membela dan berkata, Ahmad tidak wajar dipersalahkan akibat dua pembinaan Jerteh Souq yang tergendala, namun Ahmad adalah Menteri Besar Umno, yang menyambung ‘warisan’ kepimpinan sebelumnya.

Di Setiu, orang ramai meminta supaya didirikan sebuah surau di kawasan Terminal Bas baru siap dibina ditengah-tengah Bandar Permaisuri.

Sehingga kini sudah lebih enam bulan, pengguna terminal yang dikatakan ‘canggih’ itu terpaksa ‘merayau-rayau’ berjalan mencari surau atau masjid.

Entah apa masalahnya, pihak PBT/ kerajaan negeri sebelum ini yang berslogankan ‘Islam Hadhari, Terengganu Bestari’ lupa meletakkan ‘surau’ dalam pembangunan asal terminal.

Di Kuala Nerus, pembinaan gerai di Pekan Batu Enam sejak awal cadangan pembangunannya, pun sudah melanggar peraturan.

Premis milik Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) itu dibina jauh ke dalam ‘memakan’ kawasan rezab jalan sebagaimana ditetapkan Jabatan Kerja Raya (JKR).

Di Hulu Terengganu pula kerja-kerja pembinaan longkang konkrit di tanah Lot Batu 18, Ajil yang berharga RM5 juta asalnya bukan terbengkalai tetapi terpaksa dihentikan seketika berikutan masalah pengambilan balik tanah.
Pada masa yang sama, 16 peniaga di Taman Che Ngah, Dalam DUN Ajil, kecewa dan menyatakan bantahan terhadap pembinaan longkang dikawasan tersebut.

Pemilik dan penyewa disitu, bagaikan tersentap apabila projek pembinaan longkang dibuat di tengah-tengah jalan di hadapan kedai mereka.

Mereka mendakwa dan pembinaan itu tidak praktikal kerana melibatkan kawasan tidak sama rata

Di Marang, sebuah pasar yang dikenali Pasar Pengkalan Berangan yang kelihatan sudah siap tetapi jarang digunakan. Ia telah dinaik taraf pada tahun 2007 dengan kos RM150,000 tetapi masih belum mempunyai peniaga sehingga kini.

Di Dungun, peniaga ikan dan sayur di Pasar Paka di sini meminta pihak yang berkaitan menyegerakan penyempurnaan pembinaan pasar baru yang sepatutnya siap September tahun lalu.

Mereka sudah lama bersabar dengan berniaga dalam keadaan serba kekurangan di pasar yang sangat daif itu. Bagai mana pula dengan Pasar Dungun?

Menteri Besar yang berkunjung ke situ, berjanji lagi, pihak berkuasa tempatan daerah Dungun akan memastikan bangunan pasar baru itu disiapkan menjelang hujung Jun ini.

Hospital Dungun yang telah dibina sejak 1936 sudah tidak mampu menampung keperluan semasa penduduk di Dungun.

"Oleh kerana ia mula dibina atas tapak tersebut sejak 1936, kawasan Hospital Dungun yang sempit menimbulkan ketidak selesaan kepada orang ramai untuk mendapatkan perkhidmatan kesihatan, dan sudah tak mampu tampung keperluan semasa," jelas YB ADUN Sura, Wan Hassan Mohd Ramli ketika mengulas kenyataan Exco berkenaan yang mengesahkan pembinaan hospital Dungun ditangguh daripada Rancangan Malahysia ke 9 (RMK 9) kepada RMK 10

Di Kemaman, masalah Binjai Souq di mukim Binjai seolah-olah tidak nampak penyelesaiannya.

Pembinaan Binjai Souq dengan kos sebanyak RM2.5 juta dan dijangka siap pada tahun 2006 menghadapi masalah nenerapa kali pertukaran kontraktor.

Sehingga kini pelbagai kecacatan pada premis milik Majlis Perbandaran Kemaman(MPK) itu yang menyebabkan para peniaga menjadi bimbang.


Aku disini :
http://dunsura.blogspot.com
http://pemudabersamamu.blogspot.com

0 komen:

Related Posts with Thumbnails

YB ADUN Sura Untuk Semua

 

Arkib Laman

Blog YB ADUN Sura © 2008 | Ripped by SamarQondy | Coordinated by Team IT DUN Sura