Thursday, May 14, 2009

Double Standard Mahkamah Rayuan

14 May 2009


Mahkamah Rayuan menetapkan Isnin(18/5/09) ini bagi mendengar permohonan Mohammad Nizar Jamaluddin untuk mengetepikan perintah Mahkamah Rayuan yang diperoleh Zambry Abdul Kadir semalam, yang menangguhkan pelaksanaan pengisytiharan Mahkamah Tinggi bahawa Mohammad Nizar adalah MB Perak yang sah.

Tarikh itu ditetapkan selepas Mohammad Nizar memfailkan notis usul itu di pejabat Pendaftar Mahkamah Rayuan di sini pada jam 2.20 petang menerusi firma guaman Tetuan Leong & Tan.Turut disertakan bersama notis usul itu ialah sijil supaya kes itu disegerakan.

Hakim Datuk Ramly Ali sudah membenarkan permohonan Zambry semalam untuk supaya ditangguhkan pelaksanaan perintah pengisytiharan itu sehingga kes rayuannya selesai diputuskan oleh mahkamah.

Dalam permohonannya, Mohammad Nizar, 52, mahu Mahkamah Rayuan mengetepikan perintah pelaksanaan itu dan secara alternatifnya memohon mahkamah meminda perintah pelaksanaan itu dengan memasukkan terma-terma yang difikirkan wajar.

Dalam afidavit sokongannya, Mohammad Nizar berkata, keputusan Mahkamah Rayuan semalam untuk memberikan perintah penggantungan itu kepada Zambry adalah salah dan beliau (Nizar) mengemukakan permohonan untuk membetulkan perkara itu.

Nampaknya Mahkamah rayuan tidak mahu bertindak sebegitu pantas seperti mana yang dilakukan kelmarin bila Zambry memohon untuk ketepikan perintah Mahkamah Tinggi dalam tempoh 2 jam setelah Zambry menfailkannya. Kedua-dua permohonan itu adalah atas dasar kepentingan awam,tetapi kenapa bagi Zamry dibuat dalam tempoh 2 jam sedangkan Nizar kena tunggu sampai hari Isnin?

Kalau ini bukan sikap double standard, apakah jadah namanya?...... mungkin mahkamah kita dah tahu membeza antara orang gomen dengan orang pembangkang kot!

0 komen:

Related Posts with Thumbnails

YB ADUN Sura Untuk Semua

 

Arkib Laman

Blog YB ADUN Sura © 2008 | Ripped by SamarQondy | Coordinated by Team IT DUN Sura