Sunday, March 22, 2009

Serpihan tugu "Pokok Demokrasi" Dilelong

DILELONG... Pengerusi Pasukan Khidmat DAP Jelapang, Frankie Wong mengumumkan lelongan lima serpihan plak tugu peringatan 'Pokok Demokrasi' di Ipoh, hari ini. Turut hadir ADUN dan pemimpin Pakatan Rakyat termasuk Menteri Besar, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin.--fotoTHE STAR oleh ZABIDI TUSIN

IPOH: Sebanyak RM42,900 termasuk sumbangan telah dikumpulkan hasil daripada lelongan lima ketul serpihan batu marmar plak "Tugu Demokrasi" yang dibina pakatan parti pembangkang Perak sempena memperingati persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang diadakan di bawah pokok.

Bidaan tertinggi serpihan "cenderahati" yang dilelong daripada harga RM500 itu adalah sebanyak RM17,100 yang dibuat oleh seorang ahli perniagaan melalui ejennya yang juga Anggota Dewan Undangan (Adun) kawasan Tebing Tinggi, Ong Boon Piow.

Plak yang pertama dilelong pada harga RM6,800, plak kedua (RM5,200), plak ketiga (RM6,800) dan plak yang keempat dijual pada harga bidaan sebanyak RM7,000.

Lelongan berkenaan berlangsung di bawah pokok hujan di Medan Istana di sini, tempat plak yang dirobohkan oleh Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) Ahad lepas.

Plak itu dibina oleh PAS, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sempena sidang Dewan yang diadakan di situ selepas 27 wakil rakyat dan Speaker, V.Sivakumar tidak dibenarkan masuk ke Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Lelongan berkenaan diadakan bagi mengutip dana pembinaan semula tugu peringatan serta tabung guaman dan dihadiri oleh lebih 200 orang termasuk Menteri Besar Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin.

Dalam sidang akhbar selepas itu, Setiausaha DAP Perak Nga Kor Ming berkata pihaknya akan menghantar surat kepada Datuk Bandar Ipoh Roshidi Hashim untuk memaklumkan tentang pembinaan semula tugu peringatan berkenaan.

"Saya akan menulis surat kepadanya untuk meminta MBI menjaga dan memelihara plak baru sebagai tarikan pelancongan di bandar raya ini dan bukannya memusnahkan tugu itu," katanya.

Nga yang juga Adun Pantai Remis berkata enam kepingan serpihan tugu demokrasi tersebut telah dijadikan cenderahati tetapi pihaknya hanya akan melelong lima sahaja dan satu lagi akan disimpan sebagai kenangan di Wisma DAP.

Beliau berkata tugu baru yang akan dibina adalah lebih besar dan akan memaparkan empat bahasa iaitu bahasa Malaysia, Mandarin, Tamil dan Inggeris.

Tugu peringatan yang dibina di bawah pokok hujan di Medan Istana diroboh oleh Majlis Bandaraya Ipoh pada 15 Mac lepas kerana pembinaannya didakwa melanggar peraturan.

Datuk Bandar Ipoh semalam berkata tindakan akan tetap diambil terhadap pembinaan tugu yang dilakukan tanpa kebenaran dan tidak mengikut saluran undang-undang.

0 komen:

Related Posts with Thumbnails

YB ADUN Sura Untuk Semua

 

Arkib Laman

Blog YB ADUN Sura © 2008 | Ripped by SamarQondy | Coordinated by Team IT DUN Sura