Monday, July 7, 2008

Nik Aziz cadang pengambilan kakitangan awam penuhi solat 5 waktu

Oleh BERNAMA

AMenteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat akan membawa satu usul dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk mewajibkan mereka yang menunaikan solat lima waktu dan solat Jumaat sebagai syarat wajib pengambilan bekerja bagi pemimpin, ketua jabatan dan kakitangan awam kerajaan negeri.

Beliau berkata cadangan untuk syarat menunaikan solat itu akan dijadikan sebagai satu kemestian dalam memegang jawatan sama seperti syarat kelayakan mesti lulus Bahasa Malaysia dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk membolehkan mereka mendapat pekerjaan.

“Saya akan mencadangkan di dalam dewan sebagai syarat wajib untuk memilih jawatan ketua kampung, tok penghulu, pemimpin dan kakitangan awam. Mereka mesti menunaikan solat lima waktu dan solat Jumaat.

“Syarat ini bagi memastikan mereka yang dipilih adalah mereka yang menjaga akhlak mereka supaya menjauhi daripada elemen rasuah dan tidak bermoral,” katanya kepada pemberita semasa Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) ke-12 berhenti rehat, di sini hari ini.

Beliau mengulas soalan lisan Ahli Dewan Undangan Negeri (Aun) Demit, Muhamad Mustafa mengenai langkah kerajaan negeri bagi mengatasi gejala meninggalkan solat khususnya solat Jumaat dan sejauh mana penguatkuasaan undang-undang terhadap isu itu.

Nik Aziz berkata pada pandangan beliau menunaikan solat lima waktu yang ditetapkan sebagai rukun Islam adalah menjadi satu tanggungjawab yang wajib perlu ditunaikan oleh orang Islam dan mereka yang tidak menunaikan rukun itu mempunyai masalah di dalam hati, iaitu kelemahan di dalam nilai akhlak dan moral.

“Sembahyang itu adalah makanan kepada hati sama seperti makan makanan untuk keperluan perut. Jika hati tidak diisikan maka hati kita akan lapar dan mudah terpengaruh kepada nilai-nilai negatif.

“Mereka yang tidak menunaikan sembahyang itu menunjukkan bahawa mereka sudah tidak takut kepada Tuhan, Tuhan yang maha berkuasa, apatah lagi kepada manusia, yang sememangnya kurang berkuasa. Mesti mereka ini tidak takut dan berani berbuat apa saja,” katanya.

Mengulas enam anggota pembangkang daripada Barisan Nasional (BN) yang bertindak keluar dewan sebagai membantah tindakan Speaker Dewan Mohd Nassuruddin Daud menolak 10 daripada 15 soalan lisan, Nik Aziz berkata ia (tindakan keluar) adalah pilihan mereka.

0 komen:

Related Posts with Thumbnails

YB ADUN Sura Untuk Semua

 

Arkib Laman

Blog YB ADUN Sura © 2008 | Ripped by SamarQondy | Coordinated by Team IT DUN Sura